2015-12-03

För många företagare kan december månad vara mycket hektisk och tid kan ibland upplevas som en bristvara. Trots detta prioriterades årets sista företagarfrukost av närmare 60 företagare från länet som med gott humör samlades för en trevlig morgonstund i Hallstaparken.

Morgonens frukostmöte lockade en bred skara företagare från en mängd olika näringsgrenar i kommunen. LRF (Lantbrukarnas Riksförbund) axlade rollen som både morgonens värd samt frukostvärd. Till frukost serverades risgrynsgröt med kanel och socker, smörgås med julskinka och senap samt pepparkakor med ädelost.

Morgonen inleddes med att månadens side kick Stina Elgh sjöng en visa om julen och dess tillhörande julstök som lockade till mycket skratt och igenkännande nickar från deltagarna. Stina samt Angelica Pingani höll även i en rimstuga där deltagarna kunde få hjälp med roliga rim till sina julklappar, vilket verkligen medverkade till den lättsamma stämningen i lokalen.

Att driva ett lantbruk – mycket mer än att bara så och skörda.

Thomas Olsson var den förste att bli framkallad till intervjusoffan. Thomas sitter i regionsstyrelsen för LRF och gav deltagarna lite allmän information om LRF. Han berättade även med ett stolt leende på läpparna om sin lammproduktion.

Sedan tog Johan Olsson plats i soffan och talade om pepparkakans väg från jord till färdig pepparkaka. Han berättade även att medelåldern för lantbrukare i Västmanland var 51 år och att fler åtgärder måste sättas in för att locka unga människor till yrket.

Simon Säfström från Värpeby Bär & Lantbruk berättade om hur jordgubbsodling går till samt hur viktigt det är att det finns tillräckligt med humlor/bin som pollinerar plantorna. Simons jordgubbsodling bidrar även med arbetstillfällen för ungdomar då många unga får sitt första sommarjobb i anknytning till odlingen.

Caroline Karlsson som arbetar som livsmedelskontrollant på Hallstahammars kommun informerade om varför det är viktigt att även lantbruk har regelbunden miljötillsyn samt vilka livsmedel på de annalkande julborden som bör hanteras med extra försiktighet ur livsmedelssynpunkt.

Energiskog – framtidens bränsle?

Börje Ohlson från Prästgårdens Trädgård var morgonens sista intervjuperson. Han berättade om sitt projekt med energiskog där stora mängder olja till förbränning kan utvinnas ur den snabbodlade energiskogen. Börje har en mycket stark tro på att detta är framtidens bränsle.

Nu tar Frukost i Hallsta jul- och nyårsuppehåll men är tillbaka igen den 4:e februari. Vi vill tacka alla värdar och deltagare för ert ovärderliga engagemang och trevliga sällskap. Vi ser fram emot ett varmt återseende i februari.

Från oss alla till er alla – en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!